Dayang Enterprise rancang perluas operasi ke luar

DAYANG Enterprise Holdings Bhd, penyedia perkhidmatan sokongan industri minyak dan gas, yang mempunyai kontrak bernilai RM627 juta sehingga 2010, merancang mengembangkan operasinya di luar Malaysia.
Pengarah Urusannya, Tengku Yusof Tengku Ahmad Shahruddin, berkata langkah itu adalah strategi perniagaan jangka panjang syarikat untuk bertapak di pasaran luar negara, khususnya di negara yang mana syarikat petroleum nasional, Petroleum Nasional Bhd, sudah pun beroperasi.

“Tumpuan akan diberikan kepada empat perniagaan teras iaitu penyewaan kapal, penyelenggaraan pesisir pantai, fabrikasi, dan perkhidmatan pesisir berkaitan, bermula di Asia Tenggara,” katanya.
Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran prospektus syarikat itu sempena penyenaraian syarikat di Papan Utama Bursa Malaysia akhir bulan ini, di Kuala Lumpur semalam.

Hadir sama Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak; Pengerusi Kumpulan AmBank, Tan Sri Azman Hashim; Pengerusi Eksekutif Dayang Enterprise, Datuk Hasmi Hasnan; dan timbalan pengerusinya James Ling.

Tengku Yusof berkata, perniagaan penyewaan kapal yang dijangka mampu menjadi penyumbang utama kepada keuntungan syarikat pada masa depan, dijadual menerima kapal keempat bernilai RM51.45 juta 30 Jun tahun depan.
“Berikutan peningkatan permintaan terhadap perkhidmatan kapal sokongan dalam industri minyak dan gas, syarikat akan menyewa kapal baru itu kepada pihak ketiga di luar negara,” katanya sambil menambah pihaknya sudah membayar RM10.29 juta atau 20 peratus daripada kos pembinaan kapal terbabit.

Sempena penyenaraiannya, Dayang Enterprise membuat tawaran awam permulaan (IPO) 85.874 juta saham biasa baru bernilai 50 sen sesaham pada harga RM1.45 seunit.

Daripada jumlah itu, 17.6 juta untuk langganan awam; 59.774 juta diperuntukkan kepada pelabur terpilih; manakala 8.5 juta kepada pengarah, kakitangan dan rakan niaga Dayang Enterprise dan anak syarikat yang layak.

Tengku Yusof berkata, pihaknya menjangka menjana sekitar RM124.5 juta daripada IPO itu, yang akan digunakan bagi mengukuhkan kedudukan syarikat sebagai peserta utama dalam industri minyak dan gas.
“Dana daripada IPO itu akan digunakan antaranya bagi membiayai pembinaan kapal dan membeli peralatan dan mesin baru sebagai persiapan untuk mengembangkan operasi di luar negara,” katanya.

Dayang Enterprise yang menawarkan perkhidmatan kepada Petronas Carigali, Sarawak Shell, Sabah Shell, ExxonMobil dan Murphy Oil, mencatat keuntungan sebelum cukai RM39.23 juta bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2007 berdasarkan pendapatan RM127.13 juta

Naim Cendera Holdings Bhd yang ketika ini menguasai 45 peratus kepentingan dalam Dayang Enterprise akan menyaksikan penguasaannya berkurangan kepada 34.02 peratus selepas modal saham syarikat diperbesarkan kepada RM510.4 juta selepas penyenaraian.

Perkhidmatan penyenggaraan pelantar luar pantai adalah penyumbang tertinggi iaitu 52 peratus daripada keseluruhan pendapatan kumpulan pada tahun lalu, disusuli operasi penyewaan kapal sebanyak 39 peratus.

(Berita Harian, 1st April 2008)