Naim sumbang RM400,000 kepada projek Habitat Malaysia BBB 2014

KUCHING: Naim Holding Bhd (Naim), satu daripada kontraktor dan pemaju terkemuka di Malaysia semalam memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Habitat for Humanity Malaysia (Habitat) bagi menyumbang sebanyak RM400,000 menerusi Tabung Amanah Naim untuk projek Habitat Malaysia Borneo Blitz Build 2014 (BBB 2014).

Projek BBB 2014 adalah merangkumi pembinaan 14 unit rumah berkembar satu tingkat di Jalan Stephen Yong, yang dijadual dimulakan pada 13 September tahun depan.

Upacara menandatangani MoU tersebut disempurnakan oleh Pengarah Urusan Kumpulan Naim Datuk Hasmi Hasnan dan Naib Presiden Kebangsaan Habitat Timothy Ngu serta disaksikan oleh Menteri Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga Datuk Fatimah Abdullah.

Turut hadir Pengerusi Naim Datuk Amar Abdul Hamed Sepawi dan Presiden Habitat Malaysia Allen Tong.

Justeru, Fatimah berkata kerjasama antara Naim dan Habitat itu amat dihargai dan bermakna dalam membantu golongan memerlukan di negeri ini.

Sehubungan itu, beliau menyeru NGO dan badan-badan korporat lain yang bekerjasama dengan kerajaan dalam membantu golongan miskin di negeri ini agar turut menjalankan program bagi mendekati kumpulan sasar tersebut.

Katanya masih terdapat ramai golongan miskin tegar di Sarawak dan mereka tidak tahu bagaimana untuk mendapatkan bantuan.

“Meskipun kerajaan telah merekodkan golongan miskin di bawah e-Kasih, masih terdapat begitu ramai golongan miskin tegar terutama di luar bandar.

“Mereka amat memerlukan bantuan tetapi tidak dibantu kerana tidak tahu bagaimana untuk mendapatkan bantuan,” katanya sempena majlis menandatangani MoU tersebut yang berlangsung di sebuah hotel terkemuka di sini.

Sementara itu, Hasmi menjelaskan bahawa kerjasama dengan Habitat merupakan komitmen kukuh Naim dalam menyediakan bantuan kepada masyarakat yang memerlukan.

“Kesedaran Naim dalam melaksanakan tanggungjawab sosial korporat telah menjadi antara peneraju dalam model perniagaan kami.

“Justeru, sebagai badan korporat yang bertanggungjawab, Naim sentiasa mengambil kira tentang keperluan masyarakat memerlukan,” katanya.

Hasmi menambah, di bawah kerjasama tersebut, Naim juga akan terlibat dalam kerja-kerja pembinaan rumah berkenaan.

“Ini menunjukkan semangat sukarelawan di kalangan anggota-anggota pasukan kami,” katanya.

Timothy kemudian menyatakan bahawa Habitat amat menghargai sumbangan daripada Naim dan menyifatkan projek tersebut merupakan projek tunggal terbesar di negara ini yang diambil oleh mereka.

Beliau menjelaskan, projek BBB 2014 memerlukan dana sebanyak RM1.8 juta.

Justeru, katanya komitmen yang ditunjukkan oleh Naim diharap akan menjadi perangsang kepada lebih banyak individu mahupun badan korporat menyumbang terhadap program amal tersebut.

“Tujuan kami adalah untuk mengeluarkan masyarakat daripada kitaran kemiskinan.

“Sejak ditubuhkan pada 1998, Habitat telah membantu lebih 200 keluarga menerusi pusat kami di Kuala Lumpur, Kuching dan Kota Kinabalu,” katanya.

Dalam pada itu, Timothy turut menyampaikan penghargaan kepada Naim yang menjadi penyumbang pertama dalam projek BBB 2014.

Beliau kemudian turut berterima kasih kepada ahli perniagaan Victor Lee atas sumbangan tanah seluas 1.2 ekar di Jalan Stephen Yong untuk pembinaan 14 unit rumah menerusi projek BBB 2014.

From: The Borneo Post (24 October 2013)